Közgyűjtemények együttműködése a MaNDA országos digitalizálási projektjeiben, 2013−2016

Szerzők

  • Vass Johanna
  • Szüts Etele

Absztrakt

Sokan emlékezhetnek még arra, hogy 2011 novemberében, az akkor Mandalat címmel megjelent közgyűjteményi digitalizálási koncepció az egész közgyűjteményi szakmát foglalkoztatta. A közzétételt követően a KATALIST-en, 2012 februárjában a Petőfi Irodalmi Múzeumban, illetve 2012 áprilisában az Országos Széchényi Könyvtárban rendezett vitanapon, majd a 2012. évi NETWORKSHOP-on tartottak hozzászólásokat a témában; valamint megjelent néhány elemző értékelés is a koncepcióról.
2016 januárjában a kulturális igazgatás bejelentette a MaNDA megszűnését, feladatai szétosztását. A két dátum között eltelt időben elért eredményekre azonban a közgyűjteményi szakma talán nem szerezhetett kellő rálátást.
A MaNDA az évek során kiépítette adatbázisát és szolgáltatásait, aktívan jelen van az Europeana együttműködési fórumain, számos partnerintézménnyel dolgozott együtt, és jelentős rekordmennyiséget exportált az Europeana adatbázisába.
Az átszervezés előtt mindenképpen érdemes maradandó formában is számot adni a fent említett eredményekről.

Kulcsszavak:

digitális archívum, digitális dokumentum, közgyűjtemény, adatbázis

Megjelent

2017-01-05

Hogyan kell idézni

Vass, J., Szüts, E. „Közgyűjtemények együttműködése a MaNDA országos digitalizálási projektjeiben, 2013−2016”, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 63(12), o. 478–493, 2016.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek