Könyvtárak a fenntartható vízgazdálkodás szolgálatában

Szerzők

  • Dubniczky Zsolt

Absztrakt

Az édesvízkészlet állandósága mellett a népesség és ezzel együtt a felhasznált víz mennyiségének növekedése, valamint a klímaváltozás okozta elsivatagosodás arra figyelmezteti az emberiséget, hogy a meglévő vízkészletekkel felelősen gazdálkodjon: elégítse ki a szükségleteit, de kerülje a pazarlást. Mindez a fenntarthatóság gondolatába illeszkedik, ami mellett Magyarország is elkötelezte magát. Ugyanakkor a fenntarthatóság a negatív környezeti hatás minimalizálására törekvő zöld könyvtári gyakorlatok jellemző ismérve.
Egy könyvtár nem a vízgazdálkodás terén tudja a környezeti terhelését leginkább csökkenteni. De ez is egy olyan terület az intézmény működésében, ahol a csöpögő csapok elzárásán túl még egyéb lehetőségei is vannak arra, hogy a napjaink globális kihívását jelentő környezettudatosságot és fenntarthatóságot szolgálja, és felelős vízgazdálkodást folytasson. Ezek közé tartoznak a zöldtetős megoldások, illetve az épület környezetének víztakarékosságot elősegítő kialakítása, valamint a szennyezett csapadék természetkárosító hatását mérséklő esőkert létesítése. A dolgozat ezeket mutatja be részletesebben.

Kulcsszavak:

vízgazdálkodás, környezetvédelem, fenntartható fejlődés, könyvtár, középület

Megjelent

2018-04-24

Hogyan kell idézni

Dubniczky, Z. „Könyvtárak a fenntartható vízgazdálkodás szolgálatában”, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 65(4), o. 203–227, 2018.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek