Rekord vagy háló – tudásreprezentációs eszközök személynévtér-építéshez gépi katalógusokból kinyert adatok alapján Névtér: új fogalom régi megoldás

Szerzők

  • Simon András

Absztrakt

Ügyfeleink, a könyvtárak és múzeumok katalógusainak és leltárkönyveinek számítógépes kezelése során újra meg újra szembesülünk azzal, hogy mennyire fontos a besorolási állomány, és különösen a személynévállomány egységesítése, karbantartása. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a jelenleg alkalmazott, MARC-rekordokra épülő adatmodell alkalmas egy intézmény névtérrel kapcsolatos igényeinek kiszolgálására. Ugyanakkor viszont érzékeljük, hogy az egyre nagyobb egységekbe szervezett adatbázisok már olyan kihívásokat támaszthatnak a rendszerrel szemben, amelyek a hagyományos rekordalapú adatszerkezet helyett szemantikus tudásreprezentációra való áttérés szükségességét indokolhatják. Az adatbázisok mind magasabb fokú integrációja, illetve a rekordalapú megközelítésről szemantikus hálóra való áttérés számos nehézséget rejt magában, és érdekes kérdéseket vet fel.

Kulcsszavak:

névtér, személynév, azonosítás, metaadat, tudásreprezentáció

Megjelent

2017-10-24

Hogyan kell idézni

Simon, A. „Rekord vagy háló – tudásreprezentációs eszközök személynévtér-építéshez gépi katalógusokból kinyert adatok alapján Névtér: új fogalom régi megoldás”, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 64(10), o. 496–506, 2017.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek