A névterek mint a hiteles tudás forrásai

A Nemzeti Levéltár földrajzi névtér projektjének bemutatása

Szerzők

  • Bánki Zsolt
    Affiliation

    Magyar Nemzeti Levéltár, Informatikai és Innovációs Igazgatóság, Digitális Szolgáltatásfejlesztési Osztály

  • Szatucsek Zoltán
    Affiliation

    Magyar Nemzeti Levéltár, Informatikai és Innovációs Igazgatóság

  • Záros Zsolt
    Affiliation

    Magyar Nemzeti Levéltár, Informatikai és Innovációs Igazgatóság, Digitális Szolgáltatásfejlesztési Osztály

https://doi.org/10.3311/tmt.13273

Absztrakt

A Magyar Nemzeti Levéltárban a névtérépítés már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Az analitikus kutatói szakrendszerek létrehozásának támogatására épül a személyek, testületek és földrajzi nevek névtere. E névterek megértek az újragondolásra, a koncepcionális és funkcionális korszerűsítésre, valamint tartalmi bővítésre.
Az egyes névterek összetettsége és felhasználási szükségessége alapján az a döntés született, hogy első lépésként a földrajzi névtér megújítása történik meg, és azt követi a személy- és a testületi névtér, úgy, hogy a földrajzi névtér projektben kidolgozott modellt visszük tovább a következő lépésekben is. Itt kellett kialakítani azokat az innovatív eljárásokat, azt a sajátos logikát, amely egyaránt tükrözi a levéltári szakmai elvárásokat és alkalmazza a legkorszerűbb technológiát.

Kulcsszavak:

névtér, levéltár, Nemzeti Levéltár, földrajzi névtér

Megjelent

2023-12-20

Hogyan kell idézni

Bánki, Z., Szatucsek, Z., Záros, Z. „A névterek mint a hiteles tudás forrásai: A Nemzeti Levéltár földrajzi névtér projektjének bemutatása”, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 70(4), o. 472–482, 2023. https://doi.org/10.3311/tmt.13273

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek