IFLA kompetencia irányelvek ritka könyvekkel és különgyűjteményekkel foglalkozó szakemberek számára

Szerzők

  • Varga Anett
    Affiliation

    ELTE BTK ITDI

https://doi.org/10.3311/tmt.13271

Absztrakt

Az International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA, Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) a könyvtár- és információtudományi szakterület meghatározó szervezete. Az égiszük alatt készített és közzétett szabványok, irányelvek, útmutatók nemzetközileg felülvizsgáltak és elfogadottak, a bennük megfogalmazott elvek, modellek a legjobb gyakorlatok kialakítására ösztönzik az intézményeket és a szakembereket.
Az IFLA Rare Book and Special Collections Section (IFLA RBSC, IFLA Ritka Könyvek és Különgyűjtemények Szakosztály) 2020-ban kiadott Competency Guidelines for Rare Books and Special Collections Professionals című kompetencia irányelveket felsorakoztató útmutatója speciálisan a ritka könyvekkel, kéziratokkal, különgyűjteményekkel foglalkozó szakemberek szakmai fejlődéséhez, munkájuk magas színvonalon tartásához nyújt támogatást.

Kulcsszavak:

könyvtárügy, kulturális örökség, kompetencia irányelv, IFLA, ritka könyv, különgyűjtemény

Megjelent

2023-12-20

Hogyan kell idézni

Varga, A. „IFLA kompetencia irányelvek ritka könyvekkel és különgyűjteményekkel foglalkozó szakemberek számára”, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 70(4), o. 454–462, 2023. https://doi.org/10.3311/tmt.13271

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek