Épülni és építeni – A Ráday Könyvtár jelen helyzete és fejlesztési tervei

Szerzők

  • Berecz Ágnes
    Affiliation
    Ráday Könyvtár

Absztrakt

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteménye átélte azt, amit minden közgyűjtemény szeretne elkerülni és szerencsére kevesen élik is meg: a 2019. január 23-án hirtelen lesújtó katasztrófát, ami éles határvonallal választotta el mindazt, ami előtte volt, az utána következőktől. A tűzeset egy teljesen új korszakot nyitott intézményünk életében.

A Ráday Gyűjtemény egy szaklevéltárból, egy szakkönyvtárból és két múzeumi egységből áll; ez a szerkezet meghatározza tevékenységünket. A katasztrófa a levéltárat és a könyvtárat sújtotta: bár maga a tűz nem érte el az állományainkat, az oltóvíz és a füst okozott károkat, a legsúlyosabb következmény pedig az volt, hogy a bontásra és újjáépítésre, felújításra jelölt ingatlant el kellett hagynunk.

Kulcsszavak:

egyházi könyvtár, középület, dokumentumgyűjtemény, levéltár, múzeumi gyűjtemény, tűzeset, kárenyhítés, könyvtári feldolgozás, digitális jelfeldolgozás

Megjelent

2020-05-24

Hogyan kell idézni

Berecz, Ágnes „Épülni és építeni – A Ráday Könyvtár jelen helyzete és fejlesztési tervei”, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 67(5), o. 286–290, 2020.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek