E-learning szabványok összehasonlítása: AICC, SCORM, xAPI, cmi5

Szerzők

  • Szepesi Judit
    Affiliation
    Országos Széchényi Könyvtár, Projekt Iroda

Absztrakt

E-learning szabványok, amelyek tapasztalt oktatási szakemberek, fejlesztők és dizájnerek számára is problémát okozhatnak a munkájuk során. Jól választott szerzői szoftverek, eszközök használatával megoldható ez a kérdés − elegendő lehet, ha „csak hagyjuk dolgozni” a fejlesztő eszközeinket. A helyzet azonban korántsem ennyire egyszerű.

Számos e-learning szabvány létezik, amelyeket különféle szerzői platformok és tanuláskezelő rendszerek támogatnak, mindegyiknek vannak előnyeik és hátrányaik Használatuk előtt érdemes átgondolni, intézményünk oktatási és tanulási céljait, a tanulás/oktatás módját, és a tanulási tevékenységeket. Fontos tehát megismerni és megérteni az e-learning szabványok tartalmát, célját és azok felhasználási területét.

A cikknek nem célja a szabványok részletes bemutatása. Áttekintés, rövid összefoglaló a legismertebb e-learning szabványok előnyeiről, hátrányairól és a köztük lévő különbségekről.

Kulcsszavak:

e-learning, szabvány, keretrendszer, összehasonlítás, tananyag, szoftver- és alkalmazásfejlesztő

Megjelent

2020-05-24

Hogyan kell idézni

Szepesi, J. „E-learning szabványok összehasonlítása: AICC, SCORM, xAPI, cmi5”, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 67(5), o. 280–285, 2020.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek