Rugalmas juttatások – Cafeteria: A szervezet sajátosságainak hatása a cégek cafeteria rendszerére

Szerzők

  • Poór József
  • Kovács Ildikó Éva
  • Mázásné Dinnyés Hajnalka
  • Fehér János
https://doi.org/10.3311/ope.241

Absztrakt

Cikkünkben áttekintjük a témához kapcsolódó releváns fogalmakat, a motiváció és ösztönzés általános kérdésköréből kiindulva a béren kívüli juttatások stratégiai jelentőségéig. Bemutatjuk, hogy milyen nemzetközi trendek figyelhetők meg ezen a területen. Kutatásunk során elsősorban arra kerestük a választ, hogy az adó- és pénzügyi változások hogyan hatnak a vállalatok/intézmények juttatás menedzselésére és cafeteria rendszerére. Másodsorban pedig összefüggéseket kerestünk arra vonatkozóan, hogy a szervezetek döntését milyen külső tényezők és belső adottságok befolyásolják az előzőekben jelzett területen.

***

In our article, we review the relevant concepts related to the subject of our contribution, starting from the general questions of motivation and motivation, to the strategic significance of fringe benefits. We present what international trends can be observed in this area. In the course of our research, we primarily tried to find out how tax and financial regulation changes affect the management of the companies / institutions and the cafeteria system. Second, we tried figure out relationships
with the external factors and internal features of the organizations influence the above-mentioned area.

Szerző életrajzok

Poór József

 

Dr. Poór József DSc., CMC, egyetemi tanár a Selye János Egyetemen (Komárom, Szlovákia).
Vezetés-szervezés szak vezetője a gödöllői Szent István Egyetemen és tanít a Kolozsvári Babes Bólyai Egyetemen (Románia) magyar tagozatán.

Kovács Ildikó Éva

Kovács Ildikó Éva PhD., tanszéki mérnök a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. Az oktatáson kívül a SZIE Menedzsment és HR Kutató Központ tagjaként évek óta részt vesz magyarországi és nemzetközi HR kutatásokban (Cranet, CEEIRT, Visegrad Fund), ezekhez kapcsolódóan számos hazai és külföldi publikáció társszerzőjeként működött közre.

Mázásné Dinnyés Hajnalka

Mázásné Dinnyés Hajnalka, közel két évtizedes vezetői tapasztalattal bíró okleveles közgazdász,
jelenleg senior tanácsadó, aki vezetési és szervezetfejlesztési tudását, a kompenzációs rendszerekben való alapos elméleti és széleskörű gyakorlati jártasságát a munkája során szerzett napi tapasztalat tudatos gyűjtése révén, valamint állandó tanulással, fejlesztéssel szerezte.

Fehér János

Dr. habil. Fehér János egyetemi docens, az Emberi erőforrás szak vezetője a Károli Gáspár Református Egyetemen,  egyetemi magántanár a Szent István Egyetemen.

Citation data from Crossref and Scopus

Hogyan kell idézni

Poór, J., Kovács, I. É., Mázásné Dinnyés, H., Fehér, J. (2018) „Rugalmas juttatások – Cafeteria: A szervezet sajátosságainak hatása a cégek cafeteria rendszerére”, Opus et Educatio, 5(1). https://doi.org/10.3311/ope.241

Folyóirat szám

Rovat

Munkaügyi Szemle